SPONA… A dál?

Chuť hrát divadlo, být na jevišti někým jiným, opět společně trávit volný čas na zkouškách a všem ukázat, co dokážeme. Delší dobu si spousta z nás říkala, že bychom mohli jako parta kamarádů něco vymyslet a zavzpomínat na společné chvíle strávené v dramaťáku na ZŠ. Tohle nadšení popadlo překvapivě spoustu „herců i neherců“ ze Zubří, ale nebýt naší paní vedoucí K.Gazdové, která nás vedla už dříve na ZŠ, asi bychom se nedali dohromady. Přece jen pár z nás na jevišti ještě nestálo a někteří jsme společně nevystupovali ve stejných představeních.

V létě 2011 jsme se všichni rozhodli, že hrát chceme, a začali jsme vymýšlet naši novou hru. Nad námětem a scénářem seděla hrstka z nás dlouhé hodiny. Postupně jsme rozmotávali a zamotávali příběh. Od září večerní pátky patřily zkouškám. Většina z nás brala tuto práci nadšeně jako zábavu, jako příjemný páteční večer s kamarády. Avšak někteří nedotáhli své nadšení pro divadlo do konce a museli jsme za ně hledat náhradu. Taky s kázní to u některých mnohdy nebylo to pravé ořechové… Někdy se objevily krize, ale nebýt těch spolehlivých tahounů, kteří byli vždy připraveni, uměli texty a pravidelně chodili na zkoušky, nácvik hry by se sotva posunul dál. Pro utužení kolektivu, intenzivnější zkoušení a zapůjčení kostýmů (což v Janáčkově divadle nevyšlo…)jsme jeli o podzimních prázdninách na soustředění do Brna. Tam jsme si začali společně říkat SPOlek NAdšenců a také jsme vymysleli název hry Poslední výkřik. Scénář ovšem nebyl ještě hotový, dopisovali jsme ho během podzimního zkoušení. Jelikož máme všichni i jiné koníčky a především školu i práci, teprve 14 dní před premiérou jsme se sešli všichni… Ale pevně věříme, že se naše více než půlroční práce vyplatila. Sami víme, že se máme ještě hodně co učit, a to nejen v „herecké profesi“…

Chtěli bychom tímto poděkovat Vám všem, kteří jste nám jakkoli s touto hrou pomohli, ať už s kostýmy, kulisami, rekvizitami, světly, hudbou, zvukem, občerstvením při představení. Děkujeme také Vám, trenérům našich herců-sportovců, za toleranci a za uvolnění z některých tréninkových hodin. A v neposlední řadě děkujeme Vám, rodičům, za pevné nervy s námi a za velkou podporu. Velký dík patří samozřejmě také Vám, divákům.

Divadelní SPONA bude dál ve své činnosti pokračovat.

Reprízu Posledního výkřiku uvedeme v pátek 9. března. Těšíme se na vaši přízeň.

Vaše Divadelní SPONA

Zdroj: Zuberské noviny