Rozhovor s Pavlou Sobotkovou

Opět Vám přinášíme další rozhovor se členem Divadelní SPONY, kterou je naše nepostradatelná rekvizitářka Pája Sobotková. To Pája stojí za tím, že máme na scéně vše potřebné.

Proč a kdy jsi začala hrát divadlo?

K divadlu jsem se dostala v 6. třídě na základní škole když jsem se přihlásila do dramaťáku. Líbily se mi totiž obě předchozí hry, které do té doby dramaťák předvedl ať už Kleopatřina cesta ke štěstí nebo Čarodějky zasahují a tak jsem chtěla být taky součástí toho všeho kolem divadla.

Jak se ti líbí ve SPONĚ?

Jsme parta kamarádů, kdy většinu znám už delší dobu takže je to fajn. Občas se na něčem neshodneme ale to k tomu patří.

Za tvé členství ve SPONĚ jsi stihla účinkovat ve dvou hrách a to ve hře Láska na horách a v současné hře Vzpomeň si na zítra. Ve které hře se ti tvá role hrála nejlíp a proč?

Obě role byly skvělé a já jsem k sobě do páru vždy dostala super parťáky, kteří byli pohotoví a i kdybych zapomněla tak jsem věděla, že mě podrží, proto se mi hrály tak dobře. Současná role Anduly Adámkové, zoufalé manželky zuberského fanouška házené, je příjemná, hraje se mi pokaždé dobře a těším se na ni. Ale nejvíc si ji vždycky užiji když hrajeme „doma”, protože odezva z publika je tady dvojnásobná a asi ne jeden pár se v tom našel. Ale na roli Zvoníčkové, která neodbytně uhání Plecháčka na tu se zapomenout nedá. Asi to bude i tím, že nezapomíná okolí, takže na oslovení „Zvoníčková” už slyším dobře. Ta potvora mi k srdci přirostla víc, a abych byla upřímná, ony se ty potvory vždycky líp hrají.

Kterou roli do budoucna by sis chtěla zahrát a kterou naopak nechtěla?

Vždycky jsem si chtěla střihnout nějakou velkou muzikálovou roli, bohužel s mým zpěvem se mi to nikdy nepodaří. To by si se mnou musel dát někdo opravdu hodně velkou práci. 😀 Ale naopak nevím o žádné kterou bych nechtěla hrát, nakonec se s každou rolí musí člověk poprat a ukázat co umí.

Ve SPONĚ máš úkol a to starost o rekvizity. Co taková starost rekvizitářky obnáší a jak moc je náročná?

Úkolem rekvizitářky je při vymýšlení scénáře zapisovat všechny potřebné rekvizity, následně se je snažit sehnat a před každým vystoupení všem hercům nachystat na jejich místo. Náročnost se liší podle dané hry. Například v současné hře Vzpomeň si na zítra je více než 50 rekvizit, takže je to opravdu náročné. Před každým představením chodím tak hodinu po jevišti, rozmisťuji rekvizity a ujišťuji se jestli všichni mají všechno, protože při některých výstupech hrají rekvizity velkou roli.

Spona je den ode dne aktivnější. Co všechno má SPONA do budoucna v plánu a na kdy jsou plánované další reprízy současné hry Vzpomeň si na zítra?

SPONA opravdu nezahálí ať už co se týká repríz představení, tak při dalších akcích. Na letošní podzim se chystá pro své fanoušky připravit Kateřinskou zábavu, takže se máte určitě na co těšit a s dalšími termíny našeho představení máte hodně na vybranou, ty které vám už teď můžu slíbit jsou v úterý 27. září v Zubří, 4. října v Rožnově pod Radhoštěm a 27. října ve Vidči.

Co bys vzkázala fanouškům?

Ať jsou pořád tak skvělí jako do teď. Moc si jejich podpory ceníme.

Autor: Aneta Kovářová