Soubor divadelní SPONA Zubří

Divadelní SPONA dobývá valašská jeviště již třetím rokem, každou sezónu s novou autorskou hrou. A proč vlastně vznikla? Bývalým žákům dramatického kroužku ZŠ Zubří se zastesklo po společných chvílích strávených vytvářením a předváděním něčeho nového. Přemluvili Mgr. Kateřinu Gazdovou, aby je vedla i nadále – jako ochotnické divadlo. Slovo dalo slovo a v roce 2011 se z hrstky dlouholetých přátel zrodil divadelní SPOlek Nadšenců, jehož věkový průměr je 18- 19 let.

Během těch tří let se soubor mírně proměnil, ale herecký základ tvoří stále stejní členové – Aneta Kovářová, Josef Malina, Kateřina Gazdová ml., Jiří Drda, Daniela Gajdošová, Michal Hub, Lucie Janků, Adam Jurka, Pavel Kovář, Aleš a Vojtěch Měrkovi.

Svými hrami chtějí diváky pobavit, ale i přimět k zamyšlení nad životem okolo nás. Nechybí v nich písničky, tanec i humor. Náměty, scénáře, dialogy, texty písní vznikají z části společně pod vedením K. Gazdové, která dává hrám konečnou úpravu i režijně.

Svou tvorbu začali autorskou detektivní komedii Poslední výkřik, ve které několik světových detektivů řešilo sérii několikanásobných vražd ve starém Londýně.

Další rok následovalo sociální drama Víc než osud o rozdělených dvojčatech, odehrávající se v Československu a z části inspirované příběhem Pokrevních bratrů.

Obě hry byly úspěšně, svědčila o tom vyprodaná hlediště hlavně v Zubří, kde se hry kvůli zájmu reprízují několikrát. Stejně tomu bylo i letos, když se představili s valašskou hrou Láska na horách.

Původní scénář napsal v roce 1935 zuberský rodák Jan Koláček Zárubský a představení nastudovali před začátkem okupace nejlepší herci z tehdejších tří zuberských ochotnických spolků. Jen pro zajímavost – hrála v ní i manželka autora Anna Koláčková, praděda Aleše a Votěcha Měrky pan Mach, poslední žijící herečkou z původního uvedení je paní Vlasta Daehneová, jež hrála Květušku ve svých 18 letech…

K. Gazdová scénář pro SPONU upravila, přizvala se spolupráce s cimbálovou muzikou Malý Beskyd k doprovodu lidových písní (občas s vlastními texty), aby tak vzniklo po 75 letech další provedení této hudební komedie.

A o čem je příběh? Odehrává se během tří letních dnů třeba právě v Zubří. U sedláků Ohradových se chystá stříbrná svatba a zároveň i námluvy dcery Haničky. A jak to kdysi bývalo, nikdo se jí neptal, jestli už má své srdce zadané… Do vsi se po čase vrací tulák Martinec, aby trošku zamíchal dějem, zvlášť když nastávající ženich už je na cestě…

Lásku, intriky, smutek, radost a štěstí, písničky, tance i humor, to všechno skýtá spoňácká hra Láska na horách, ve které publikum baví 17 zuberských nadšenců.

Zdroj: Spektrum